Virágpor:

A virágpor a növények hímivarsejtje, ami a szél vagy a rovarok -főleg a méhek- segítségével kerül a bibére megtermékenyítés céljából. A virágokon munkálkodó méhek a virágport a hátsó lábukon lévő kosárkákba gyűjtik. A méhész a virágport gyűjtő méheket rakományuktól egy szűk rács segítségével megfosztja. Ezt szárítja, tisztítja, és természetes formájában árusítja.
A méhek gyűjtötte virágpor nagyon ajánlatos serdülő, növekedő gyermekek számára.. Napi 30-40grammos adagokban alkalmazva az erős fizikai munkát végzők állapotát szinten tartja,elősegíti a jobb tápanyag hasznosítást.Jó közérzetet, fokozott aktivitást biztosit.Allergiások óvatosan fogyasszák.
A virágpor adagolása: Gyermekeknek 5-15g/nap, felnőtteknek:15-20g/nap. (1 kávéskanálnyi kb.5g)


 

Propolisz:

A propolisz a méhek tömítő vagy ragasztóanyaga. A növények rügyének ragadós váladékából gyűjtenek össze. Ezt az anyagot a kaptár repedéseinek betapasztására, felületi egyenetlenségének, idegen maradványok bevonására használják. Az összegyűlt méhszurok viaszt és egyéb idegen anyagot is tartalmaz. Összetétele: Illóolajok, vitaminok:B1, B2,B6, C, E vitamin, aminosavak enzimek, ásványi enzimek.
A leggyakoribb feldolgozás az oldatkészítés. A kivonatokat az orr- fül- gége gyógyászatban használják, külsőleg.
Használhatjuk belsőleg is, egy kanál mézre csepegtessük. Fogyasztása nemcsak kellemes, üdítő érzetet kelt, hanem hasznos is. A propolisztinktúra adagja naponta kétszer (reggel és este lefekvés előtt) 15-20 csepp.Torokfájás, meghűlés esetén tinktúrás melegvízzel naponta többször gargalizáljunk.Baktériumölő hatása is ismert.
Ha a besűrített propoliszkivonatot zsíros vivőanyaggal keverjük össze balzsamot kapunk. Gyakoribb alkalmazási területei: égések, fagyások, aranyér , prosztata-gyulladás, bőr-, és körömgombásodás, reumatikus fájdalmak.
Propolisztablettákat gyomor- és bélbajokra ajánlják. Gyorsan felszívódik és könnyen bejut a szövetekbe. A természetes bélflórát nem károsítja.

 


 

Méhpempő

A méhpempő a munkásméhek garatmirígyváladéka, a méhek teje. Ezzel az anyaggal etetik a fiatal munkásméhek a fiasítást akkor, amikor méhanyát akarnak nevelni belőlük. Méhpempőt kap enni a petéző anyaméh is.
A méhpempő összetétele nagyon összetett. Sokszor és sokan elemezték, de az anyag néhány százaléka még ma is ismeretlen. Fő tömege rendkívül jó minőségű fehérje. Legfontosabb összetevői a vitaminok. A B-vitaminok teljes sorozata megtalálható benne. Ezen kívül növekedést serkentő anyagok, ásványi sók, nyomelemek alkotják. Az egyes alkotó elemek egymás hatását erősítik.
A méhpempő a tapasztalatok szerint négy - tíznapos szedés után néhány napos intenzív tisztulási folyamatot indít el. Ezen idő alatt az egyén közérzete romlik, fejfájás, egyéb fájdalmak is előállhat. Ekkor lehetőleg nem szabad abbahagyni a szedést, mert a kellemetlen érzés legtöbb esetben csak néhány napig tart, és azután gyors javulás következik be..
A méhpempő fogyasztása táplálkozás-kiegészítőként is nagyon fontos. Fogyasztás előtt ajánlatos összekeverni a mézes pempőt, mert a fajsúlykülönbség miatt a méz és a pempő hosszabb idő alatt szétválhat. A kevés mézben elkevert méhpempőt reggeli előtt, éhgyomorra kell elszopogatni.Adagolása felnőtt részére általános feljavításra: naponta 0,3 - 0,4 g pempőSúlyosabb állapotban, erősen leromlott szervezet, nagyon gyors javulás igénye vagy konkrét célok esetén az adag növelhető egészen 1 g naponkénti mennyiségig.Gyerekek részére a testsúllyal arányosan adagolandó.ASzívbetegségekre a pempő általában igen jó hatású.Alacsony vagy magas vérnyomású betegek csak állandó orvosi felügyelet mellett szedhetnek pempőt, mert a gyógyszer igényük lecsökken, ami súlyos bajt okozhat. A kúra kezdete után legkésőbb egy héttel a gyógyszer-adagolást újra be kell állítani. Vérnyomásprobléma esetén orvosi felügyelet nélkül a pempő szedése tilos!
A méhpempőt mézben elkeverve tartósítjuk, a méz savtartalma tartósítja a pempőt. A hűtőszekrényben +1 - +3 oC hőfokon tartandó. Megfagyasztani nem szabad. A méz, virágpor fogyasztása a méhpempő hatását kedvezően kiegészíti. A méhpempő sok szerves savat tartalmaz, ezért csak saválló eszközzel szabad érinteni. Fémmel érintkezésbe hozni tilos. Legjobb a fa vagy műanyag lapátka használata.


Viasz                                                                                                                                                                                                                                A viaszt a fiatal 7-14 napos méhek termelik a hasukon lévő mirigyekkel.Ebből építik a lépeket amin élnek,és ezzel fedik le a sejteket.Régen a viasz fontos anyag volt amit a kasos méhészkedés terméke volt.A megszüntetett kasokból kivagdalták a viaszt és kiolvasztották.Aztán a mesterséges anyagok kiszorították a viaszt a gyertya öntésből,habár még ma is használják.Ma elsősorban a gyógyászatban,kozmetikai iparban,méhészetben használják.


Méh méreg
A méhméreg a méhek védekezéséhez kell,amit legnagyobb arányban kb 21 napos koruktól termelnek.A fullánkon keresztül juttatják be a megtámadott állatba emberbe.Termelésével kevesen foglalkoznak,mert nagyon nehéz,és veszélyes munka.A kaptár kilyárójába egy gyenge árammal ellátott üveglapot helyeznek,ami a rászállt méheket szúrásra ingerli.A megszáradt csekély mérget,innen kaparják le.Ez veszélyes mert ,a méreg ilyen formában belélegezve halálos is lehet.Nagyon drága termék,amit a gyógyászatban használnak.

 

                                 (Forrás:lepesmez.hu)

 

 

Naptár